Skip to content
Alasivujen hero, taso 1 (blogi)

HR-päättäjä – tässä kahdeksan tärppiä HR-budjetointiin

|

6 min lukuaika

Miten budjetointi ensi vuodelle sujuu? Ovatko toimintasuunnitelmat valmiina ja seuraavaksi budjetoinnin vuoro? Vai tehdäänkö budjetti parhaan arvauksen mukaan? Tärkeimmiksi pohdinnoiksi ja päätettäviksi asioiksi kokemukseni mukaan nousee joka tapauksessa nämä asiat.

 • Miten varmistamme, että HR-budjetti tukee strategisia tavoitteita?
 • Mihin investoimme ensi vuonna?
 • Mikä siirtyy tuleville vuosille?

Koska tilanteesi on meille tuttu, ajattelimme tarjota muutamia tärppejä päätöksiä helpottamaan. Ehkä saat näistä uusia ideoita, ehkä tulee muistutus jostain tärkeästä, tai ehkä löytyy ratkaisu ongelmaan, jota olet juuri miettinyt. Lista ei ole tietenkään aukoton ja voit tarvita apua jossain aivan muussakin. Minuun ja meihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä.

Tässä tulee kahdeksan tärppiämme vuoden 2024 HR-budjettiin HR:n, esihenkilötyön ja koko työyhteisön kehittämiseksi.

 

1. HR:n oman osaamisen jatkuva kehittäminen

HR:n toiminta ja HR:n ajantasainen osaaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Elämme työelämässä muuttuvia ja haasteellisiakin aikoja ja samaan aikaan HR:ään kohdistuvat vaatimukset sekä odotukset kasvavat.

Osaavasta työvoimasta on monella alalla huutava pula edelleen, monimuotoisuutta kaivataan ja uudet lakisääteiset velvoitteet, kuten palkka-avoimuus, lisäävät vastuullisen työnantajan työtaakkaa entisestään. HR:n on pysyttävä vahvana ja ajassa mukana.

Suosituksemme HR:n osaamisen vahvistamiseen on HR Law Partner® -valmennuksemme.

Valmennusohjelma perustuu työsuhdejuridiikkaan sisältäen vahvan inhimillisen otteen, HR-näkökulman ja linkityksen strategiseen ajatteluun. Valmennusohjelma tuo varmuutta ja hallinnan tunnetta, jonka kautta kuormituksen tunne vähenee. Ennen kaikkea HR Law Partner® -valmennusohjelma vahvistaa tässä ajassa tarvittavia taitoja, vahvistaen ymmärrystä perusasioista.

Osallistumishinta avoimeen ryhmään on 2900 € + alv. Jos samasta organisaatiosta tulee useampi, teemme tarjouksen erikseen. Jos haluat valmennuksen koko HR-tiimillesi, teemme mielelläni tarjouksen. Hyviä kokemuksia yrityskohtaisesti räätälöidyistä HR Law Partner®-valmennuksista on esimerkiksi Vincitillä, tutustu asiakastarinaan.

Tutustu HR Law Partner -valmennusohjelmaan

 

 

2. Ratkaisu HR:n resurssivajeeseen

HR:n työmäärä ei ole hiipumaan päin ja oikeat resurssit auttavat selättämään arjen haasteet. HR:ään kohdistuvat tarpeet vain kasvavat ulkoa tulevien vaatimusten ja odotusten myötä.

Onko HR-resurssit riittävät? Löytyykö juuri sitä osaamista, mitä ensi vuonna tarvitsette? Onko joku tiimistä jäämässä pidemmäksi aikaa pois?

HR-osaamista kannattaa vuokrata tarpeen mukaan. Interim HR -palvelumme kautta kokeneet ammattilaisemme ovat valmiita auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa ja tarjoamaan osaamisensa tiimisi käyttöön. Muuttuvat kulut sopivat hyvin epävarmojen aikojen budjetointiin sillä kiinteiden kulujen kasvattaminen ei sovi yhteen säästökuurien kanssa. Ostettuna ulkoistettuna palveluna kiinteät kulut eivät kasva, mutta kaikki työt saadaan kuitenkin tehtyä ajallaan ja ammattimaisesti.

Meiltä saat tiimiisi

 • HR-asiantuntijan
 • HR Business Partnerin
 • HR-päällikön
 • HR-johtajan
 • Työsuhdepäällikön / Head of HR Legal
 • Työsuhdejuristin

Tutustu Interim HR -palveluun

 

 

3. HR- ja lakikartoituksella hallinnan tunnetta ja perusta kuntoon

Onko yrityksessäsi ollut kovaa kasvuvauhtia viime aikoina tai onko kasvu tavoitteena? Onko sinulla varmuus siitä, että kaikki lakisääteiset ja tärkeät HR-asiat ovat kunnossa? Onko HR-työn perusasiat hyvässä jamassa?

HR- ja lakikartoituksemme sisältää valmiin sapluunan, joka takaa kattavan nykytilakuvauksen lakisääteisistä työsuhdeasioista, työsuhteen elinkaaren asioista sekä HR-työn peruspilareista. Nykytilakuvauksesta saat nopean kuvan siitä, mitkä asiat ovat kunnossa, mitä asioita on hyvä kehittää ja mitkä asiat puuttuvat tai on kriittisen tärkeää saattaa kuntoon nopealla aikataululla. Lisäksi mukana tulevat ohjeet siitä, miten pääsee itse eteenpäin tai vaihtoehtoisesti yhteistyössä kanssamme.

Kartoituksen lopputuloksena saat kattavan ja seikkaperäisen kuvauksen nykytilasta ja siitä, miten asioita voisi kehittää. Kartoituksen esitysmateriaalia on helppo käydä vaikkapa johtoryhmässä tai hallituksessa läpi. HR- ja lakikartoitus tekee näkyväksi kehittämiskohteet ja auttaa tekemään päätöksiä mahdollisista investoinneista ja priorisoinneista.

HR- ja lakikartoitus (kevyt), 2900 € + alv, HR- ja lakikartoitus (kattava), 4500 € + alv. Kattavassa kartoituksessa haastattelemme maksimissaan 10 henkilöä ja haastattelujen anti otetaan huomioon lopputuloksissa. HR- ja lakikartoitusta täydentämään sopii erinomaisesti tietosuojakartoitus, jos tietosuoja-asioissa on myös kehitettävää.

Tutustu HR- ja lakikartoitukseen

 

 

4. Esihenkilötyön kehittäminen

Esihenkilötyön kehittäminen tulisi mielestämme olla jatkuvaa. Se on aina ajankohtaista strategian mukaista kehittämistä organisaatiosta tai toimialasta riippumatta. Painotukset voivat toki vaihdella vuodesta toiseen, mutta perusasiat eivät karkaa minnekään. Esihenkilöihin kohdistuu valtavasti odotuksia niin johdolta kuin henkilöstöltä, puhumattakaan yleisestä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Esihenkilövalmennuksien avulla esihenkilöt pystyvät kehittämään arjen taitojaan, mikä tuo hallinnan tunnetta ja varmuutta omaan työhön. Työhyvinvointi lisääntyy myös osaamisen karttuessa.

Vuosien saatossa olemme huomanneet, että perustaitoja kehittäviä esihenkilövalmennuksia toivotaan eniten ja aina vaan uudestaan. Olemmekin muotoilleet valmiita esihenkilövalmennuskonsepteja, jotka kaikki perustuvat faktatietoon, mutta kokeneet valmentajamme palauttavat teemat suoraan arkeen jakamalla omasta kokemuksestaan, tuomalla mukaan vuosien saatossa kertyneitä tosielämän tarinoita ja teettämällä käytännönläheisiä harjoituksia. Keskeinen tavoitteemme esihenkilövalmennuksissa on saada aikaan entistä parempia ja ajattelevia esihenkilöitä!

Suosituksemme esihenkilötyön kehittämiseen:

 • Leader -esihenkilövalmennus: 5 x 3 h sisältäen esikyselyn, välitehtävät ja DISC® -itsearvioinnin/hlö. Hinta 10 hengen ryhmälle 14 000 € + alv.
 • Osaava esihenkilö -valmennusohjelma: 3 x 3 h sisältäen esikyselyn, välitehtävät ja DISC® -itsearvioinnin/hlö. Hinta 10 hengen ryhmälle 9 400 € + alv.
 • Esihenkilön oikeudet ja velvollisuudet haastavissa tilanteissa: 3 h. Kestosuosikki, jota toivotaan aina vaan uudelleen! Hinta 10 hengen ryhmälle 3500 € + alv.

 

Esihenkilövalmennuksien vaikuttavuutta syventämään suosittelemme 1-3 coaching tapaamista esihenkilölle. Tunnin mittaisissa teams-tapaamisissa esihenkilön voi keskittyä yksilöllisesti omiin tavoitteisiinsa. Coaching-tapaamisen á 1 h hinta 400 € + alv %.

Tutustu valmennuspalveluihin 

 

5. Monimuotoisuuden kehittäminen on vastuullisen työnantajan asialistalla

Koko elefanttia ei tarvitse kerralla syödä, jos monimuotoisuus on ansaitusti organisaationne strategisissa tavoitteissa vuonna 2024. Eteenpäin pääsee pala kerrallaan ja sillä tavalla saatte myös pitkällä aikavälillä koko organisaation mukaan ja kulttuurin vahvistettua monimuotoisuutta tukevalla tavalla.

Monimuotoisuus on sosiaalisen vastuullisuuden ytimessä ja avaa kaikille meille työelämässä mukana oleville positiivisen haasteen kehittää työelämää aidosti syrjimättömäksi ja erilaisuutta kunnioittavaksi. Kuka ei tahtoisi olla mukana työelämässä, jossa on suvaitsevaisuutta, erilaisuutta ja monimuotoisuutta!

Alkuun pääsee jo sillä, että asia otetaan johdon agendalle. Voimme auttaa eteenpäin monimuotoisuushankkeella – tarpeenne mukaan.

 • Kartoitus, analyysi sekä toimenpidesuunnitelma, jonka jälkeen pääsette itsenäisesti etenemään. Hinta aloitusprojektille alkaen 3500 € + alv.
 • Laajempi monimuotoisuusprojekti organisaation lähtötilanteesta lähtien kohti tunnistettua tavoitetilaa, kesto 3 – 6 kk. Hinta alkaen 15 000 € + alv.
 • Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman laatiminen joko osana projektia tai erikseen, 1500 € + alv (sisältäen alkutapaamisen, dokumentoinnin ja yhden kommenttikierroksen ja muokkaukset).

Katso kuinka voimme auttaa kehitys- ja muutosprojektien läpiviennissä

Monimuotoisuusasioissa voit olla suoraan yhteydessä toimitusjohtajaamme Nina Meinckeen (nina.meincke@hrlegal.fi).

 

6. Palkka-avoimuus ja palkitsemisen kokonaisuus

Palkka-avoimuus on osa isoa globaalia suuntausta, jossa mennään kohti aidosti vastuullista toimintaa. Kaikenlaiset esteet sille, että työelämä ei olisi reilua tai tasa-arvoista on kitkettävä, ja siihen myös palkka-avoimuus tähtää.

Palkitsemisen asiantuntijamme ovat tunnistaneet, että kun palkka-avoimuutta lähdetään pohtimaan työpaikalla, katse kääntyy hyvin nopeasti palkinnan kokonaisuuteen ja erityisesti palkkausjärjestelmään. Työehtosopimukset tarjoavat avoimuuteen tähtääviä järjestelmiä, mutta miten niitä on käytetty tai tulkittu, vaihtelee. Lisäksi hyvin monessa työpaikassa on oma järjestelmä, ja hurjan paljon yrityksiä, joilla ei ole kunnollista palkkausjärjestelmää lainkaan.

Voimme auttaa palkka-avoimuuden haltuunotossa:

 • Teemme palkkakartoituksen ja autamme tunnistamaan selittämättömät erot palkoissa. Analyysin kautta autamme tekemään toimintasuunnitelman. Tämän jälkeen pääsette itsenäisesti jatkamaan. Kartoituksen ja analyysin hinnat alkaen 3500 € + alv.
 • Autamme palkkausjärjestelmän kokonaisuudistuksessa tai aivan uuden järjestelmän luomisessa. Projektissa hyödynnetään kartoitusta ja mukaan voidaan liittää tutkimusta siitä, mikä aidosti koetaan motivoivaksi ja palkitsevaksi, kun puhutaan palkinnasta kokonaisuutena. Projektihinta alkaen 9500 € + alv.
 • Emme jätä projektissa koskaan ketään pulaan pohtimatta juridisia reunaehtoja ja sitä, että muutos saadaan asianmukaisesti maaliin. Varmistamme myös, että teillä on käytössänne parhaat dokumentit, joita väistämättä tarvitaan. Juridinen tuki sisältyy usein projektiin, mutta juridinen tuki voidaan toteuttaa myös tuntikonsultointina.

Katso kuinka voimme auttaa kehitys- ja muutosprojektien läpiviennissä

Palkka-avoimuuteen liittyen voit olla suoraan yhteydessä asiantuntijaamme Maria Setälään (maria.setala@hrlegal.fi).

 

7. Tukea muutosneuvotteluihin

Onko teilläkin uudelleenjärjestelyjä tiedossa ja ulkopuolinen tuki, tavalla tai toisella, olisi tarpeen?

Olemme vuosia tukeneet ja auttaneet muutosneuvotteluissa (yt-neuvotteluissa) erilaisia organisaatioita eri toimialoilla. Pitkä kokemus on hionut prosessimme palvelupaketiksi, joten voimme tarjota tukea vähennysmuutosneuvotteluihin tai direktio-perusteiseen muutosneuvotteluun projektihinnalla. Projekti sisältää kaiken suunnittelusta neuvotteluprosessin läpiviemiseen, dokumentit mukaan lukien. Olemme mukana tukemassa ja jakamassa osaamistamme koko prosessin ajan.

Muutosneuvottelupakettimme on helppo budjetoida samoin kuin muutosturvapalvelumme. Autamme mielellämme kustannusten laskemisessa, jos asia on nyt ajankohtainen.

Tarjoamme kokonaisvaltaista tukea muutosneuvotteluissa:

 • Muutosneuvottelupaketti neuvotteluprosessin keston mukaan
 • YT-laki valmennus johdolle, HR:lle ja/tai henkilöstön edustajille
 • Muutoksenhallintavalmennukset
 • Muutosturvavalmennukset yksilöille ja ryhmille (outplacement)

 

Tarjoamme kokonaisvaltaisen tuen muutosneuvotteluihin - lue lisää

 

8. Työhyvinvointia lisää

Työhyvinvointi on kokonaisvaltainen asia, jonka ytimessä on hyvä esihenkilötyö ja johtaminen. Työhyvinvointi ei ole kuitenkaan vain johdon tai esihenkilöiden asia, vaan siihen voi jokainen vaikuttaa työyhteisössä.

Työhyvinvoinnin kehittämisen ytimessä on laadukas johdon ja esihenkilötyön kehittäminen sisältäen valmennukset. Sen lisäksi työhyvinvoinnin kehittämistä voi tehostaa asiaan kuuluvilla täsmävalmennuksilla.

Toteutamme yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen kanssa avoimia ja organisaatiokohtaisia Työhyvinvointikortti®-koulutuksia. Koulutuksen kesto on 1 pv tai 2 x 4 h ja sisältäen koulutusmateriaalin. Hinta per osallistuja vaihtelee osallistujien määrän mukaan, mutta keskimäärin valmennuksen hinta per osallistuja on 200 € + alv.

 Tutustu Työhyvinvointikortti -koulutukseen

 

 

Tässä kahdeksan tärppiä budjetointiin vuodelle 2024. Toivottavasti näistä oli sinulle apua. Olethan yhteydessä, tiimimme on valmiina auttamaan.

Jäikö kysyttävää? Lähetä meille viestiä

Blogin kirjoittaja

Henna-Riikka "HRH" Huhta

show bio

Strategiajohtaja, Founding Partner

Olen HR Legalin perustajaosakas ja koulutukseltani juristi. Minulla on 20 vuoden kokemus vaativista työsuhde- ja HR-asioista. Erityisen paljon olen ollut mukana erilaisissa muutostilanteissa.

Ennen HR Legalin perustamista olen toiminut lakimiehenä, työsuhdepäällikkönä, asiantuntijana ja työmarkkinapäällikkönä sekä HR-johtajana. HR:n ja juridiikan yhdistäminen on aina ollut minulle merkityksellistä. Autan mielelläni sinua löytämään sopivimmat palveluratkaisut tilanteeseesi oli sitten kysymys vuokra HR -palveluista, valmennuksista tai työsuhdeasioista. Suhtaudun intohimoisesti perusasioiden vaalimiseen inhimillisellä otteella ja hyvällä sydämellä tekemiseen. Mottoni on: asioilla on tapana järjestyä paremmin kuin osasit uskoakaan.

Ole yhteydessä, sparraan kanssasi mieluusti!Vahvuusalueeni

▪ Kasvu
▪ Strategia
▪ Kumppanuus

+358 50 599 3049

Varaa aika kalenterista
graphic

Voimmeko auttaa?

Laita viestiä – vastaamme pian

graphic