Kevään kovalla minulle tuli mahdollisuus vaihtaa työpaikkaa ja palata työsuhdejuridiikan ja palkitsemisen konsultoinnin pariin HR Legal Serviceen. Työsopimusneuvotteluista tuskin voidaan puhua, kävimme palkan muodostumisen perusteet ja aloitusajankohdan läpi. Ei kilpailukieltoja, ei houkuttelukieltoja tai estettä miettiä omaa yritystä. Kun tästä asiasta kiittelin, totesi esinaiseni, että työsuhteen katsotaan meillä perustuvan luottamukseen, ja muutostilanteissa asioista pitää pystyä keskustelemaan rakentavasti.
Kun henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, on mahdollisuus palautumiseen ensiarvoisen tärkeää
Kun tiedustelin mahdollisuutta pitää vapaata kesällä perheen ennakolta sovittua Euroopan matkaa varten, minulle todettiin, että se onnistuu kyllä. Meillä on nimittäin käytössä täydet lomat työsuhteen alusta saakka, koska meidän tärkein voimavaramme on henkilöstö ja jos nämä avainpelaajat eivät saisi ladata asiakastyön sen salliessa akkuja ja palautua työstä rauhassa, ei bisneskään kukoistaisi. Eli meillä työnantaja oli aidosti ymmärtänyt ja varmistanut etupolitiikallaan, että jokaiselle turvattaisiin mahdollisuus palkalliseen vapaaseen työsuhteen alusta saakka kuten vanhoille työntekijöille. Tämä kertoo arvovalinnoista ihan siinä arjessa, eikä vain juhlapuheissa.
Onko henkilöstöedut pelkkää materiaa?
Usein kun asiakastoimeksiannoissa keskustelemme yrityksen arvoista, kulttuurista tai etupolitiikasta, keskustellaan näennäisistä asioista. Monille tulee mieleen ilmaiset limpparit, bilispöydät tai Teslat. IT-maailmasta tutut hypet voivat tuntua tavoiteltavilta asioilta. Tässä kohtaa on usein minun tehtäväni haastaa. Onko perusasiat kunnossa? Kannattaako paukkuja laittaa kiiltäviin kilkkeisiin, vai keskittyä oleelliseen? Miten saadaan arki palkitsevaksi, miten tehdä jokapäiväisestä työstä mielekästä? Aika pitkälle päästään oikeudenmukaisella ja läpinäkyvällä johtamisjärjestelmällä, palkkausjärjestelmällä ja miettimällä, minne olemme menossa ja mikä on juuri meille tärkeää, millä asioilla on vaikuttavuutta. Yhdessä toivottavasti.
Luottamus, yhteiset pelisäännöt ja itsensä johtaminen tuottavan liiketoiminnan mahdollistajana
Jo edellä mainittu perhe on minulle tällä hetkellä ykkösjuttu, jonka haluan syövän vuorokaudessani käytettävissä olevista 24 tunnista leijonan osan. Koska asumme sen verran kaukana kehäteistä, että meillä on oma porakaivo, on matkustamiseen käytettävä aika minulle tärkeä osatekijä arjen mosaiikissa. Niinä päivinä, kun asiakastyö ei vaadi minun liikkumistani minnekään, on mahdollista edistää asioita meikittä omissa Nansoissa kotisohvalla ja säästää parhaimmillaan 3 tuntia tehokasta peliaikaa. Työ on aidosti aika- ja paikkariippumatonta, mikä sopii minulle täydellisesti. En olisi tässä elämäntilanteessa valmis tinkimään tästä piiruakaan, eikä onneksi tarvitsekaan. Työnantajaltani tällaisen työskentelyn salliminen vaatii rohkeutta ja viisautta luottaa meihin tekijöihin ja yhteisten tavoitteiden asettamista ja seuraamista. Toisaalta työaikojen vapauteen panostamalla saadaan hyvä panos-tuotossuhde, jos mietitään asiaa palkitsevuuden kannalta. Tässä mallissa kaikki voittavat. Yrityksen arvoyhteensopiva käytäntö on myös työntekijöiden arvostama.
Vapaus ja vastuu alkaa luottamuksesta
Työn tavoitteellisuus, yhteisesti keskusteltu suunta, johtamisjärjestelmä ja palkkaus. Kaiken pohjalla vallitseva molemmin puoleinen luottamus. Työntekemisen raamit ja ehdot, jotka tukevat työtä ja liiketoimintaa. Ei ihan mitään rakettitiedettä.
Tervetuloa palkitsemisen aamutilaisuuteemme 30.8. klo 8.30-10 kuulemaan lisää aiheesta Työnantajan edut ja käytännöt palkitsemisen välineenä. Ilmoittaudu mukaan 20.8. mennessä tästä.
Kirjoittaja Maria Setälä toimii HR Legal Services Oy:ssä työsuhdejuridiikkaan ja palkitsemiseen erikoistuneena konsulttina.
Ota yhteyttä!
maria.setala@hrlegalservices.fi tai puh. +358 40 0949013