“Käyn juoksemassa kolme kertaa viikossa, joogaan ja syönkin ihan terveellisesti. Miksi olen silti väsynyt?”
Olimme viettämässä iltaa ystäväni luona ja juttelimme mukavia viinilasillisten äärellä sohvalla löhöten. Ystäväni on aina ollut tunnettu urheilullisuudestaan ja häntä parhaiten kuvaava adjektiivi on säntillinen.
“Jotenkin tuntuu, ettei oikein työtkään kiinnosta. Meillä on taas joku järjestelmämuutos kun palkkoja on maksettu väärin, minäkään en saanut luvattuja iltalisiä. Koko ajan jotain säätöä. Ei vaan jotenkin enää jaksaisi. Menee yöunet näitä miettiessä”, ystäväni jatkoi.
No jopas on, ajattelin. Onkohan ystävälläni neljänkympin kriisi? Hän on mielestäni aina ollut suorittajatyyppiä, mutta nyt hän alkoi kuulostaa väsyneeltä, työhönsä ja elämäänsä kyllästyneeltä, keski-iän saavuttaneelta ja elämänsä tarkoitusta etsivältä englantilaisen draamasarjan hahmolta.
Työuupumus on uhka yritysten menestykselle ja kansantalouden kasvulle
Kuulostaa jotenkin tutulta. Ystäväni tilanne tuntuu olevan pikemminkin sääntö kuin poikkeus suomalaisessa työelämässä. Ystäväni tilannetta voisi lähteä purkamaan montaakin kautta.
Onko kyse siitä, että ystävälläni on motivaation puute työhönsä? Uuvuttaako hänet liika urheilu vai liian suuri työn määrä? Onko hänellä työstressi, henkilökohtainen kriisi, vai molemmat? Työssä suoriutumiseen kaikki edellä mainitut vaihtoehdot vaikuttavat joka tapauksessa heikentävästi. On myös kansantalouden kasvun kannalta hälyttävä merkki, että yhä useampi työikäinen menettää työtehoaan ja työmotivaatiotaan uupumuksen takia.
Olemme kokonaisuuksia, ja joskus on vaikea hahmottaa mistä mikäkin oire tai lopputulos johtuu. Jostain olisi kuitenkin aloitettava. Silloin, kun voimme fyysisesti hyvin, ja olemme levänneet ja syöneet, on myös mieli usein kirkkaampi eivätkä vaikeatkaan asiat tunnu niin vaikeilta. Silloin on helpompi lähteä purkamaan haastaviksi koettuja asioita myös työpaikalla.
Vastuullinen työnantaja ansaitsee vastuullisen työntekijän
Onko vastuu tilanteen parantamisesta sitten työnantajalla vai ystävälläni? Molemmilla. Ystäväni täytyy huolehtia palautumisestaan paremmin, jolloin hän luultavasti alkaa näkemään asioita positiivisemmassa valossa, ja saa enemmän aikaan töissä.
Vastuullinen työnantaja on kiinnostunut työntekijän jaksamisesta, ja osaa ottaa huomioon työn kuormituksen, jota myös työturvallisuuslaki edellyttää. Työnantaja voi tarjota työntekijöilleen mahdollisuuden hallita paremmin omaa hyvinvoinnin tilaa esimerkiksi tarjoamalla dataa stressistä ja palautumisesta. Kun kokonaisuus hahmottuu selvemmin, työntekijä motivoituu tekemään pieniä muutoksia arjessaan. Vastuullinen työntekijä sitoutuu muutoksiin ja pidempiaikaiseen hyvinvoinnin parantamiseen ja seurantaan.
Lisäksi työnantajan on huolehdittava, että perusasiat ovat hallinnassa: palkat maksetaan oikein ja ajallaan, työsopimukset ovat kunnossa ja työntekijöitä kohdellaan oikeudenmukaisesti. Työntekijöiden osaamisesta kannattaa myös pitää huoli. Perusasiat ratkaisevat!
Työhyvinvoinnin ja työkyvyn edistäminen on kaikkien asia!
Vastuu hyvinvoinnista kuuluu siis molemmille osapuolille – yksilölle ja työnantajalle. Siksi miljoonien ihmisten hyvinvointia ja suorituskykyä edistävä syketeknologian edelläkävijä Firstbeat ja HR-palveluita selkokielellä tarjoava HR Legal Services Oy nähdään jatkossa myös yhdessä auttamassa asiakkaita parhaan potentiaalin saavuttamisessa. Hyvinvoivat työntekijät ovat tehokkaampia, tuottavampia ja onnellisempia. Kun vielä huolehditaan, että yrityksen kivijalka on kunnossa, lopputulos yllättää varmasti positiivisesti!
Kirjoittajina ovat Firstbeatin Key Account Manager Jan-Erik Lind sekä HR Legal Services Oy:n myyntijohtaja Satu Kilpirova.