Skip to content
Alasivujen hero, taso 1 - Kuva - Ihmiset (2)

Työnohjauksesta tukea ja sparrausapua

Laura Kolu on työskennellyt uutistoimisto Suomen Tietotoimistossa jo kaksi vuosikymmentä ja vuodesta 2019 lähtien toimituspäällikkönä. Hänet on palkittu suomalaisen uutisjournalismin eteen tehdystä työstä Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla, ja hän on ollut ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi Vuoden journalistinen pomo -kategoriassa. Lauran vastuulla on STT:n suurimman yksikön johtaminen.  

Vuonna 2019 toimituspäällikkönä aloittaessaan Lauran työnkuvaan tuli uusia vastuita ja tässä yhteydessä syntyi päätös työnohjauksen aloittamisesta.  

– Jo aiempi roolini oli ollut vastuullinen, mutta uudessa tehtävässä vastuut laajenivat ja koin, että tarvitsen tukea ja ”ulkopuolista” sparraajaa. Nyt työnohjaus on jatkunut jo useamman vuoden ja odotan tapaamisia edelleen innolla. Pelkkä tietoisuus siitä, että työnohjaus on taas tulossa, helpottaa hektisessä työarjessa.  

quote

Koen saaneeni lisää itseluottamusta ja ammatillinen itsetuntoni on vahvistunut.

 

Työnohjaus tukee ammatillista kehittymistä  

Työnohjauksessa tavataan tyypillisesti noin kerran kuussa ja keskustelu on vapaamuotoinen tilaisuus ilman agendaa. Se antaa mahdollisuuden pysähtyä oman työtilanteensa äärelle.  

– Juttelemme mitä töissä on meneillään ja miten minulla menee. Useimmiten minulla on valmiina aihe, mistä haluan keskustella. Työnohjauksessa saan edelleen uusia oivalluksia ja keskustelut ovat saaneet ajattelemaan omia toimintatapojani.  

– Koen saaneeni myös lisää itseluottamusta ja ammatillinen itsetuntoni on vahvistunut. Työnohjaus on minulle tärkeää itsestäni huolta pitämistä. Mitä paremmin minä voin, sitä parempi olen johtajana. Koen, että tästä hyötyy koko organisaatio.  

 

Antaa aikaa ajatella  

Työnohjauksessa työnohjaaja keskittyy kuuntelemaan ja antaa ohjattavan keksiä itse ratkaisut. Hyvä työnohjaaja ei keskeytä eikä sano, että tee näin tai noin, vaan vie kysymyksien kautta ohjattavaa syvemmälle omiin pohdintoihinsa.  

– Usein ratkaisen asiat jo itse puhuessani, koska sitä ennen minun on täytynyt pysähtyä ajattelemaan. Työnohjauksessa parasta on se, että on aikaa ajatella omaa työtään ja sitä, miten sitä pystyisi parhaiten tekemään. Ajatteluhan on kiireisessä työelämässä suorastaan luksusta. Jos ajattelulle ei ole varattu aikaa, se jää tekemättä.  

  
  

Työnohjaus hyödyttää vaativassa työssä  

 – Suosittelen työnohjausta kaikille vaativissa tehtävissä työskenteleville. Erityisesti henkilöille, joilla oma persoona on isossa roolissa siinä mitä tekevät, ja jotka joutuvat tekemään ratkaisuja, jotka eivät kaikkia miellytä.  

– Moni tekee työtään kovasti yli voimiensa ja on tunne, että kaikki ei ole kunnossa. Sitä saattaa tunnistaa tilanteen haastavuuden, mutta ei ole kykyä tehdä muutosta. Näissä tilanteissa olisi viisasta pyytää apua, työnohjaus voi olla ratkaisu.  

Laura toivookin, että yksilöt tarttuisivat rohkeasti mahdollisuuteensa vaikuttaa omaan työhönsä ja työnohjauksen hyödyt nähtäisiin nykyistä laajemmin.

 

Tutustu HR-palveluihin

Kerron mielelläni lisää!

Päivi Seppälä

show bio

Senior Trainer & HR Consultant

Vastaan HR Legalin valmennuspalveluista.

Lisäksi valmennan, työnohjaan ja coachaan ja teen vuokra HR -päällikön töitä. Valmennan paljon esihenkilötyötä, työyhteisöjä, puheeksi ottamista ja työhyvinvointia. Työskentelyotteeni on käytännönläheinen ja ratkaisukeskeinen ja pohjautuu reilun 15 vuoden kokemukseen henkilöjohtamisesta vaativissa työyhteisöissä.
 
Pohjakoulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ja toimittaja ja opiskelen jatkuvasti uutta. Olen työnohjaaja (STOry) Certified Business Coach, restoratiivinen työyhteisösovittelija ja palautumisohjaaja. Olen myös työhyvinvointikorttikouluttaja.
 
Ota yhteyttä niin katsotaan, miten voin auttaa!
 
 
Vahvuusalueeni
▪ Valmennus
▪ Työhyvinvointi
▪ Työyhteisösovittelu
▪ Coaching ja työnohjaus
 

+358 40 715 9551

graphic

Mikä sinua mietityttää? Mistä asiasta haluaisit jutella?

Kerro se meille. Olemme valmiina auttamaan.

graphic