Skip to content
Alasivujen hero, taso 1 (blogi)

Henna-Riikka Huhta: 10 syytä miksi ryhdyin yrittäjäksi

|

2 min lukuaika

HR Legal täytti pyöreät kymmenen vuotta vuonna 2021. Minua pyydettiin tämän juhlavuoden kunniaksi kirjoittamaan blogi siitä, että miksi ryhdyin yrittäjäksi 36-vuotiaana juristina ja HR-alan ammattilaisena.

En tiedä ovatko nämä aivan alkuperäiset syyt, mutta nämä muistan parhaiten.

1. Oma näkemys

Olin vuosia toiminut erilaisissa vaativissa työsuhdejuristin tai HR-johtajan tehtävissä ennen yrityksen perustamista. Nämä eri tehtävät olivat sisältäneet runsaasti vaativia tilanteita, joissa olin päässyt testaamaan omaa näkemystäni HR-alasta ja työsuhdejuridiikasta.  Oma näkemys alkoi muotoutumaan. Uskoin vahvasti siihen, että perusasioilla ja inhimillisyyttä korostavalla palvelulle oli tilausta.

2. Osaamisen jakaminen

Olen ollut erityisesti urani alkuvaiheessa etuoikeutettu sen osalta, että vanhemmat ja kokeneemmat kollegani ovat auliisti ja täydestä sydämestä tahtoneet auttaa minua kehittymään omassa työssäni. Olen tästä osaamisen jakamisesta äärettömän kiitollinen. Tätä filosofiaa tahdoin jatkaa omalla urallani ja koin, että perustamalla oman yrityksen voin parhaiten levittää kaikkia niitä oppeja, joita olin kerännyt matkan varrella. Nyt meidän koko tiimi jatkaa tätä toimintamallia ja kehitämme myös sisäistä sparrausta kaiken aikaa.

3. Kiinnosti tietää onnistuisinko

Yrittäjyydessä kiinnosti ehkäpä kaikkein eniten tietää, että voisinko onnistua siinä, mistä olin haaveillut. En voi vieläkään sanoa, että onnistuinko, nimittäin yritys tai yrittäjä ei ole koskaan valmis. Jokainen päivä on uusi ja kulman takana odottaa uusi mahdollisuus tai haaste. Niiden eteen tehdään töitä edelleen joka päivä joustavalla mielellä hymyssä suin.

4. Olen yrittäjäperheestä

Todellisuudessa tämä on asia, joka varmasti on vaikuttanut paljonkin taustalla. Tosin 90-luvun laman olisi kuvitellut vaikuttavan yrittäjäksi ryhtymiseen paremminkin päinvastoin. Olinhan kokenut omien vanhempieni kautta sen, mitä yrittäjäriski todellisuudessa tarkoittaa. Jos riski laukeaa, voi siitä seurata lähes 30 vuoden velkataakka, josta kyllä lopulta aina selvitään. Toisaalta kaikesta voi oppia tai sisuuntua, ja siitä kaiketi oman yrittäjätaipaleen aloittamisessakin oli osittain kyse.

5. Keep it simple

Minua on aina kiehtonut ajatus siitä, että asiat tehdään mahdollisimman yksinkertaisesti ilman turhia kiemuroita tai kuorrutteita. Aika ajoin erityisesti konsultointialaa vaivaa trendien muodostama hype, jonka takaa aina löytyy sama kaava kuin missä muussakin asiassa. HR Legalissa keep it simple näkyy muun muassa perusasioiden vaalimisessa.

6. Auttaminen

Yrittäjän ammatti on minulle ennen kaikkea palveluammatti. Autamme ja jalostamme auttamista myös omassa sisäisessä tekemisessämme. Aito halu auttaa ja sen miettiminen, miten voisin auttaa vielä paremmin muita, on innostanut itseäni perustamaan yrityksen. Ja tiedän, että jokainen meidän tiimin jäsenistä syttyy myös mahdollisuudesta auttaa muita.

7. Kokeilun halu

Uskon, että yrittämisestä nauttii eniten, jos on herkkä innostumaan uusista asioista ja on myös rohkea kokeilemaan erilaisia juttuja. Kokeileminen on aina mahdollista, osa ideoista onnistuu ja osa ei, aivan samoin kuin muuallakin. Kun vastuun kantaa itse kokeiluista, ei tarvitse myöskään syyllisiä etsiä mistään muualta kuin peilin edestä.

8. Inhimillinen toiminta

Kasvollinen, aitoon kohtaamisen perustuva liiketoiminta on aina kiehtonut itseäni. Kun toimintaa leimaa inhimillisyys, on siihen myös helppo samaistua. HR Legal tarjoaa muun muassa erilaisia työsuhdepalveluita ja niistä isossa roolissa ovat erilaiset yritysjärjestelyt ja yt-neuvottelut. Näitä ei perinteisesti pidetä kovinkaan inhimillisinä asioina, mutta kyse onkin siitä miten ne tehdään. Inhimillinen ote on aina mahdollista ja se harvoin myöskään tuo lisäkustannuksia.

9. Vapaus

Kysytään keneltä tahansa yrittäjäksi ryhtyneeltä, heitä on kiehtonut eniten vapaus. Vapaus tehdä ja toteuttaa itseään niin kuin parhaaksi näkee kelloon katsomatta. Yrittäjän vapaus on hieman suhteellinen käsite, mutta tunne vapaudesta riittää ja se saa monet, myös minut, myös pysymään yrittäjänä.

10. Rohkeus

Kun yrittäjäksi ryhtyy ensimmäisen kerran, on se aina hyppy tuntemattomaan. Hypyn tekeminen vaatii rohkeutta tai paremminkin uskallusta ottaa askel, josta ei tiedä onnistuuko. Epäonnistumisen pelko on voitettava. Yrittäjänä pääsee kehittämään omaa itseluottamusta ihan uudella tavalla sillä mielestäni yrittäjänä oleminen vaatii rohkeutta laittaa itsensä likoon.

Tekisinkö sen uudestaan? 


Tätä kysytään minulta usein.

Ryhtyisinkö yrittäjäksi vielä, jos tietäisin mitä kaikkea se tuo tullessaan? Kaikesta paineesta ja kiireestä huolimatta vastaisin kyllä. Jättäisinkö joitain asioita tekemättä? Todennäköisesti en.

Olen tehnyt valtavasti virheitä yrittäjätaipaleen aikana, mutta ne ovat olleet tärkeitä kehitysaskelia. Yrittäjä tarvitsee rautaisen määrän luottamusta omaan yritystoimintaa ja erityisesti jokaisen isomman virheen kohdalla pääsee tätä testaamaan. Mikä lahja kaiken kaikkiaan!

Blogin kirjoittaja

Henna-Riikka "HRH" Huhta

show bio

Strategiajohtaja, Founding Partner

Olen HR Legalin perustajaosakas ja koulutukseltani juristi. Minulla on 20 vuoden kokemus vaativista työsuhde- ja HR-asioista. Erityisen paljon olen ollut mukana erilaisissa muutostilanteissa.

Ennen HR Legalin perustamista olen toiminut lakimiehenä, työsuhdepäällikkönä, asiantuntijana ja työmarkkinapäällikkönä sekä HR-johtajana. HR:n ja juridiikan yhdistäminen on aina ollut minulle merkityksellistä. Autan mielelläni sinua löytämään sopivimmat palveluratkaisut tilanteeseesi oli sitten kysymys vuokra HR -palveluista, valmennuksista tai työsuhdeasioista. Suhtaudun intohimoisesti perusasioiden vaalimiseen inhimillisellä otteella ja hyvällä sydämellä tekemiseen. Mottoni on: asioilla on tapana järjestyä paremmin kuin osasit uskoakaan.

Ole yhteydessä, sparraan kanssasi mieluusti!Vahvuusalueeni

▪ Kasvu
▪ Strategia
▪ Kumppanuus

+358 50 599 3049

Varaa aika kalenterista
graphic

Haluaisitko kysyä jotain?

Laita viestiä – vastaamme pian

graphic

Saisiko olla sähköpostia?

Tilaa viikkokirjeemme, saat yhden viestin viikossa, jossa kerromme tulevista tapahtumistamme, uusista blogeista sekä palveluistamme.

Tavataanko somessa?

Olemme aktiivisia LinkedInissä ja Facebookissa. Somessa pääset tutustumaan meihin hieman pintaa syvemmältä, tule mukaan 😊