Skip to content
Alasivujen-hero-taso1-blogi

HR Legalin kasvutarina: Oppeja ja oivalluksia

|

9 min lukuaika

Kasvua, kasvua, kasvua ja lisää kasvua. Eikö mikään riitä? 

Filosofisesti ajatellen, mitään ei oikeasti varmasti tarvita lisää ja vähemmän on enemmän. Tästä näkökulmasta ajatellen kasvaa ei kannattaisi ja kaikki mitä on tässä ja nyt riittää. Mutta väitän, että yrityksen kohdalla tilanne on se, että jos et kasva ja mene eteenpäin, yritys taantuu, näivettyy ja lopulta lakkaa olemasta. Moni kokenut yrittäjä on todennut, että yritykselle on isompi riski olla pyrkimättä kasvuun kuin kasvaa. Allekirjoitan nämä viisaat sanat.

Mistä paine tai halu kasvaa kumpuaa?  

Kasvua sysää liikkeelle monet vaikuttimet. Uskon, että halu tai paine kasvaa on tietenkin hyvin yksilöllistä ja tilannesidonnaista. Riippuu myös pitkälti omasta roolista yrityskuviossa. Syitä on siis monia.  

Joillain yrityksillä on ensimmäisestä päivästä alkaen tahtotila olla kasvuyritys, osalla ajatus syntyy vähitellen liiketoiminnan kehittyessä ja monella jo hyvinkin vanhalla yrityksellä kasvupyrähdys tulee vaikkapa sukupolvenvaihdoksen myötä. Kyllä kasvuun voi tulla painetta ihan vain siitäkin syystä, että tuote tai palvelu kiinnostaa niin monia ja kysyntä kasvaa. Silloin ei ole mitään muuta järkevää vaihtoehtoa kuin lähteä kasvun tielle.  

Yrittäjällä on aina paine päällä, oli kasvuyritys tai ei. Yrittäjän paine on niin monisyinen asia, että kirjoitan siitä joskus toiste lisää. Kasvuyrityksessä paine saa kuitenkin sellaiset muodot, että siihen ei enää oikein kiinnitä huomiota muuten kuin siinä hetkessä, kun voi vihdoin hiukan hengähtää. Yrittäjän paine on se, joka saa yrittäjälle myös tunteen että tekee töitä 24/7, eikä sekään tunnu riittävän.  

Kaikki yritykset eivät tietenkään tahdo kasvaa ja se on ok sekin. Tämä voi saada joskus hiukan hupaisiakin piirteitä. Pienenä kevennyksenä tulee mieleen takavuosien tapaus mökkireissultani, joka kuvaa hyvin sitä, että kasvaa ei ole pakko, jos se riittää, mitä on:  

Pysähdyimme ostamaan munkkeja huoltoasemalta, koska ne ovat kyseisellä huoltoasemalla erinomaisia. Vieraita oli tulossa mökille enemmänkin, joten halusin ostaa munkkeja enemmän. Kävikin niin, että halusin ostaa kaikki loput munkit tiskiltä. Myyjä ei kuitenkaan suostunut myymään kaikkia loppuja munkkeja ja perusteli asian niin, että silloin kaikki tulisi myytyä loppuun. Minun taasen oli turha ostaa vain muutamaa mukaan, kun tarvitsin enemmän. Kaupat jäi tekemättä. Mietin jälkikäteen, että minkähänlainen projekti olisi ollut laittaa uusi munkkitaikina turpoamaan ja paistaa uudet munkit uusille asiakkaille ja jatkossa vaikkapa kasvattaa asiakasmäärää entisestään…

Yrittäminen on valintoja täynnä ja päätös olla kasvuyritys on ensisijaisesti valinta.

Jos yritys ei kasva, rajat tulevat vastaan

Ensimmäiset reilu neljä vuotta HR Legalissa työskenteli vain yrittäjä – minä. Tavoitteena oli kasvattaa omaa brändiä ja katsoa miten siivet kantavat. Liiketoiminta lähti mukavasti käyntiin. Ensimmäiset vuodet liikevaihto oli 176.000 – 205.000 euron välillä.  

Mutta.  

Juuri näinä vuosina oivalsin syvällisesti sen, että jos yritys ei kasva ja laajene, rajat tulevat vastaan ja ainoa suunta on alaspäin tai jopa pahimmassa tapauksessa yrityksen lopettaminen. Taustalla itselläni oli se tilanne, että kysyntää oli enemmän kuin pystyin enää yksin tuottamaan.  

Yksinyrittäessä rajat on yrittäjä itse, eikä niitä voi määräänsä enempää venyttää. Yrittäjä tekee kuitenkin aina kaiken itse. Vaikka sinulla olisi toimiva tilitoimisto kumppanina ja muita kumppaneita, omalle vastuulle jää yksinyrittäjänä paljon:

  •  laadukas asiakastyö (tästä ei voi koskaan tinkiä!),  
  • asiakashankinta,  
  • markkinointi,  
  • verkostojen hankkiminen ja ylläpito,  
  • suunnittelu, materiaalit, konseptit…
  • yhteistyökuviot ja  
  • kaikki se hallinnollinen homma, jota aina on (vakuutukset, pankkiasiat, kirjanpitoasiat, välineet jne).

Herää kysymys: Yksin vai tiimissä?

Kuinka pitkään näin voi jatkaa, tai haluaa jatkaa, oli se kysymys, joka pyöri mielessäni. Töitä oli positiivisessa mielessä yksinkertaisesti liikaa ja tilanteelle oli aivan välttämätöntä löytää ratkaisu. Minulla oli vuonna 2015 käsillä kolme vaihtoehtoa: yrityksen lopettaminen, yrityksen downgrading tai kasvu.  

Olin samaan aikaan huomannut, että HR Legalin liikeidea puree: HR:n ja juridiikan yhdistäminen inhimillisellä otteella, oli konsepti, jossa oli mahdollisuuksia ja erityisesti mahdollisuuksia kasvaa. Valitsin siis kasvun ja sillä tiellä ollaan – en ole katunut, mutta oppinut olen paljon. Olisi tietenkin mukavaa, jos kaikki olisi mennyt smoothimmin, mutta se taitaa olla melkoista haaveajattelua muutenkin.

Jos olisin valinnut sinnittelyn siinä tilanteessa missä olin, tai olisin lähtenyt vähentämään omaa tekemistäni, palo ja intohimo olisivat sammuneet, eikä HR Legalia enää olisi. Toki sain yksinyrittäjänä päättää monista asioista hyvinkin vapaasti ja jopa huolettomasti, mikä on sitä ”yrittäjän vapautta”, mutta mahdollisuudet olivat rajalliset, koska olin itse ne rajat.  

Kasvuun lähtö tarkoitti ennen kaikkea tiimin perustamista ja työntekijöiden palkkaamista. Tiimi on aina enemmän kuin yksi, aivan kaikessa.

Yksin työskennellessä on vastuussa kaikesta, mutta sitten lopulta ensisijaisesti itsestään ja omasta tekemisestä. Kun tiimi kasvaa, vastuu lisääntyy, mutta minnekään ei karkaa vastuu itsestään. Itse asiassa jokaisella tiimin jäsenellä on vastuu paitsi kokonaisuudesta, myös itsestään. Tätä vastuuta on turha sysätä muille, koska muuten homma ei pelaa. Vastuukysymys monistuu ja moninkertaistuu tiimin kasvaessa.  

Tiimi on aina tiimi ja arvostan suunnattomasti sitä, että tehdään yhdessä ja saadaan aikaan onnistumisia yhdessä. Se on motivoivaa ja inspiroivaa, joskin myös haastavaa. Asiakkaitakin pystytään palvelemaan huomattavasti kokonaisvaltaisemmin, kun tukena on tiimi ja aina löytyy tukea ja sparraajia.

Mikä muuttui kasvupäätöksen myötä?

Oikeastaan ihan kaikki muu muuttui kasvupäätöksen myötä, paitsi yhtiön alkuperäiset arvot ja liiketoiminta-ajatus. Palvelutkin ovat isolta osin säilyneet ennallaan, mutta ne ovat kasvun myötä toki jalostuneet.  

Arvot olivat hyvin merkitykselliset itselleni yritystä perustaessa. Inhimillisyys, välittäminen ja hyvällä sydämellä tekeminen olivat ajatteluni kulmakiviä yhdistettynä vaativiin palveluihin kuten vaikkapa isoihin uudelleenjärjestelyihin tai vuokra HR -johtajan palveluun. Tämä kantaa edelleen ja meille hakeudutaan töihin juuri tämän takia, tänäkin päivänä.  

HR Legalin alkuperäiset palvelut olivat työsuhdejuridinen konsultointi HR-näkökulmalla, valmennukset ja  vuokra HR -palvelut. Mukaan on nykyään tullut rekrytointi- ja tutkimuspalvelut sekä monipuoliset HRD-projektit. Kaikki palvelumme kehittyvät ja jalostuvat nyt, kun tiimi on kasvanut ja uusia ammattilaisia on saatu mukaan. Myymme osaamista ja kokemusta ja siksi se, mitä tiimiläisemme osaavat parhaiten, on se mitä me tarjoamme.  

Mitä työntekijöiden palkkaaminen tarkoittaa oikeasti?

Kun palkkasin ensimmäisen työntekijän, minulla kävi ensinnäkin tuuri. Sain tiimiin aidon timantin, huipputekijän, Anna-Maria Wassmanin. Siitä oli hyvä jatkaa tiimin kasvattamista, vuokrata isohkot toimitilat ja käynnistää markkinointi. Kasvuun lähtö ei olisi ollut mahdollista ilman tätä tai siitä olisi voinut tulla huomattavasti hankalampaa.  

Kasvuyrityksessä kaikki joutuvat olemaan altistuneita jatkuvalle muutokselle, myös yrittäjä itse. Muutoksen myötä työmäärät eivät vähentyneet, vaikka niin aluksi suunnittelin – naiivi kun olin. Huomasin, etteivät ne rajat olleetkaan aiemmin tulleet vastaan, ei lähellekään, koska niiden yli mentiin pitkälle ja pitkään.  

Todella vaikea selittää esimerkiksi pelkkien lakisääteisten velvollisuuksien kautta mitä tapahtuu kun palkkaa työntekijän tai työntekijöitä. Vasta kun olet sen kokenut tai tehnyt, eli yrittäjänä palkannut itsellesi työntekijän, tiedät mistä on kyse. Paremmin asiaa en voi selittää. Voin kertoa, että vietin aluksi monia unettomia öitä – ja itse asiassa useamman vuoden – kunnes pystyin asian kanssa rentoutumaan.  

Kun palkkaa työntekijöitä, siinä vaiheessa tajuaa konkreettisesti vastuun ja kaiken sen, mitä tavallaan tiesi, mutta ei pystynyt kuitenkaan ymmärtämään käytännön tasolla. Monenlaiset velvoitteet käynnistyvät ja kaikenlaista pitää olla jotta työt sujuvat. Eläkemaksuista alkoi tulemaan lasku joka kuukausi, koneet piti hankkia ja työterveyshuoltoa järjestää. Kaiketi jonkinlaisia palavereitakin oli hyvä olla. Vakuutukset, vuokrat ja tietenkin palkat ja ennakonpidätykset, nekin piti hoitaa. Helposti tulee ajatus, että no totta kai nämä pitääkin maksaa ja hoitaa, mutta totuus on se, että nämä rahat pitää ensin ansaita palveluja myymällä ja jollain tavalla pitäisi varmistaa, että sama jatkuu ensi kuussa ja ensi vuonna.  

Kun sitten tiimi kasvaa yli 30 henkilön, ollaankin sitä jo taas uudenlaisten haasteiden äärellä. Jälleen tulee lisää lakisääteisiä velvoitteita, mutta isoin muutostarve on ehdottomasti johtamisen ja esihenkilötyön kehittämisessä, toimivan rakenteen rakentamisessa, työhyvinvoinnissa ja kaiken linkittämisessä asiakastyöhön. Eikä perusdynamiikka ole minnekään muuttunut: liiketoiminnan pitää toimia, jotta kaikki on mahdollista. 

Olisi mahtavaa todeta, että meillä kaikki onnistui ja oli helppoa, kun ennakoi ajoissa ja teki systemaattisesti työtä. Ei se ihan mennyt niin, mutta edistystä on tapahtunut ja riittävästi on tullut ymmärrystä ihan kaikilta. Kokemusta on tullut roppakaupalla ja siksi asiasta voi nyt ihan eri tavalla neuvoakin. Vanha sanota toimii erinomaisesti: älä tee niin kuin minä teen, tee niin kuin minä neuvon (sanon).

Juhlista pienimpiäkin onnistumisia

Mikään yritys ei ole koskaan valmis ja aina on parannettavaa ja kehitettävää. Kasvuyrityksessä korostuu se, että kaikki uudistuu jatkuvasti. Se, mikä pysyy, on tavoite ja sekin toki jalostuu eteenpäin mentäessä. Juuri tämä keskeneräisyyden sietäminen, kun mikään ei ole koskaan valmista ja kehitettävää löytyy jatkuvasti, luo epävarmuutta ja ahdistusta.

Koska yritys ei ole koskaan valmis, eikä ikinä ole varaa tyytyväisyyteen, on ihan äärimmäisen tärkeää juhlistaa niitä pienempiäkin onnistumisia joita on yhdessä saatu aikaan. Niitä voi olla:

  • Uusi asiakas
  • Ensimmäinen asiakas uuteen palveluun
  • Kaikkien aikojen paras liikevaihto kuukaudessa
  • Kasvuprosentti
  • Huomionarvoisen hyvät palautteet asiakkaalta
  • Näkyvyyden kasvaminen
  • Prosessit kunnossa

Isossa kuvassa aina, kun katsoo taaksepäin, huomaa ja tajuaa kuinka paljon kehitystä ja edistystä kuitenkin tapahtuu, vaikka aina tuntuu siltä, että kaikki on kesken ja paremmin pitäisi pystyä tekemään. Yksiä itselleni sykähdyttävämpiä hetkiä on ollut havahtua siihen, että ympärilläni on ammattilaisia, jotka pohtivat vain ja ainoastaan HR Legalin parasta.  

Voiko kasvusta sitten edes nauttia?

Jollain hämmästyttävällä tavalla, kaiken sen paineen ja kasvavien velvoitteiden kehässä, innostus, rohkeus ja voima kasvaa. Mutta, että pääsee siihen pisteeseen, että tilanne tuo vain lisää voimaa ja vahvuutta, vaatii se todella monen neulansilmän läpi menemistä ja ennen kaikkea luottamusta siihen, että kyllä me pärjätään. Tarvitaan myös niitä onnistumisia – pieniä ja isoja.  

Muistan aikanaan, kun itseäni huomattavasti kokeneempi yrittäjä totesi minulle, että kyllä hänkin kantaa koko ajan huolta ja painetta siitä, että mitä tapahtuu ensi kuussa tai ensi vuonna. Riittääkö asiakkaita vai tapahtuuko jotain kamalaa. Olin itse siinä vaiheessa juuri päättänyt alkaa kasvattamaan HR Legalia ja paine juuri näistä asioista oli todella kova. Mutta nämä kokeneen yrittäjän sanat saivat minut ymmärtämään, että tämä paine siis tulee jatkumaan aina, joten sen kanssa pitää osata elää ja hyväksyä samalla ne ikävät tunteet ja ajatukset, joita se synnyttää.  

Vaikka kasvua saisikin aikaan ja taaksepäin katsottuna kaikki näyttää menneen mallikkaaksi, ei se arjessa ole koskaan niin suoraviivaista tai helppoa. Yhtä onnistunutta hetkeä tai valintaa kohden tarvitaan kymmenen epäonnisempaa hetkeä tai valintaa.  

Vinkkejä kasvuun ja epävarmuuden sietämiseen 

HR Legal on ollut kasvuyritys 12 vuotta, erityisesti viimeiset kahdeksan vuotta olemme kasvaneet. Olen saanut matkan varrella huimasti tukea ja apua kollegoilta, muilta yrittäjiltä sekä asiantuntijoilta. Kaikkia vinkkejä ja neuvoja en ole noudattanut, mutta niiden aika saattaa olla sitten myöhemmin. Moni neuvo on kuitenkin löytänyt jo tiensä HR Legalin tarinaan.  

Tällä matkalla olen oppinut paljon. Jos mietin miten toimisin tai mitä tekisin kasvun kynnyksellä nyt, niin tässä muutama tärppi sinulle, joka ehkä olet vasta kasvumatkasi alussa:

Lopuksi

Jos kaipaat todellisia haasteita ja toivot työtä, jossa tehdään työtä intohimolla: ryhdy kasvuyrittäjäksi tai mene töihin kasvuyritykseen. Lupaan roppakaupalla haasteita yhdistettynä käsinkosketeltavaan innostumiseen! 

Kiitos kun luit tarinani. 

Blogin kirjoittaja

Henna-Riikka "HRH" Huhta

show bio

Strategiajohtaja, Founding Partner

Olen HR Legalin perustajaosakas ja koulutukseltani juristi. Minulla on 20 vuoden kokemus vaativista työsuhde- ja HR-asioista. Erityisen paljon olen ollut mukana erilaisissa muutostilanteissa.

Ennen HR Legalin perustamista olen toiminut lakimiehenä, työsuhdepäällikkönä, asiantuntijana ja työmarkkinapäällikkönä sekä HR-johtajana. HR:n ja juridiikan yhdistäminen on aina ollut minulle merkityksellistä. Autan mielelläni sinua löytämään sopivimmat palveluratkaisut tilanteeseesi oli sitten kysymys vuokra HR -palveluista, valmennuksista tai työsuhdeasioista. Suhtaudun intohimoisesti perusasioiden vaalimiseen inhimillisellä otteella ja hyvällä sydämellä tekemiseen. Mottoni on: asioilla on tapana järjestyä paremmin kuin osasit uskoakaan.

Ole yhteydessä, sparraan kanssasi mieluusti!



Vahvuusalueeni

▪ Kasvu
▪ Strategia
▪ Kumppanuus

+358 50 599 3049

Varaa aika kalenterista
graphic

Mikä sinua mietityttää? Mistä asiasta haluaisit jutella?

Kerro se meille. Olemme valmiina auttamaan.

graphic