Skip to content
Alasivujen-hero-taso1-blogi

Sovellettavan työehtosopimuksen valinta voi tuoda kustannussäästöjä

|

2 min lukuaika

Työnantajilla on omilla toimillaan mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan. Eri työehtosopimusten kokonaisuudet ovat ehdoiltaan ja kokonaiskustannuksiltaan erilaisia. Työehtosopimusvertailu tuo esiin eri työehtosopimusten erot ja mahdollistavat parhaiten soveltuvan työehtosopimuksen valinnan.

Erilaiset työehtosopimukset ja niiden velvoittavuus

Työnantajalla on valtaa valita yrityksen toimintaan parhaiten soveltuva työehtosopimus. Suomessa on kolmenlaisia työehtosopimuksia:

  • Yleissitovat työehtosopimukset: Näitä sopimuksia kaikkien alan työnantajien on noudatettava riippumatta siitä, kuuluvatko he työnantajaliittoon vai eivät. Yleissitovuus varmistaa, että kaikki työntekijät saavat samat vähimmäistyöehdot.
  • Normaalisitovat työehtosopimukset: Nämä sopimukset velvoittavat vain niitä osapuolia, jotka ovat allekirjoittaneet sopimuksen tai kuuluvat järjestöön, joka on solminut sopimuksen. Normaalisitovuus koskee siis vain järjestäytyneitä työnantajia ja työntekijöitä.
  • Yrityskohtaiset työehtosopimukset: Nämä sopimukset tehdään yksittäisen yrityksen ja sen työntekijöiden välillä. Ne voivat sisältää yrityskohtaisia ehtoja, jotka voivat poiketa alakohtaisista työehtosopimuksista.

Työnantajan järjestäytyminen työnantajaliittoon vaikuttaa siihen sovelletaanko työntekijöihin työelämään liittyvien lakien lisäksi täydentäviä työehtosopimuksia. Jos yleissitovaa työehtosopimusta ei toimialla ole, työnantajan velvoitteet ovat lakitasoisia. Normaalisitovan työehtosopimuksen vaihtaminen on mahdollista, kunhan työehtosopimuksen soveltamisalamääräys soveltuu yrityksen toimialaan ja työtehtäviin. Tilanteissa, joissa työnantaja soveltaa työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella, työehtosopimuksen valintamahdollisuutta ei ole.

Normaalisitovan työehtosopimuksen valinta

Normaalisitovuuden piirissä työnantajan järjestäytymisvalinta on ratkaiseva. Lain nojalla normaalisitova työehtosopimus ohittaa yleissitovan työehtosopimuksen. Kun toimialat muuttuvat ja menevät totuttujen työehtosopimusrajojen ulkopuolelle työehtosopimusmuutos on mahdollinen. Työnantaja voi järjestäytymisvalinnallaan ja varmistettuaan, että kuuluu soveltamisalamääräyksen piiriin, valita yleissitovan työehtosopimuksen sijaan normaalisitovan työehtosopimuksen järjestäytymällä normaalisitovan työehtosopimuksen piiriin.

Normaalisitovat työehtosopimukset ovat työoikeuslakeja täydentäviä sopimuksia, joita järjestäytyneet työmarkkinaosapuolet ovat sopineet sovellettaviksi tietylle toimialalle. Työehtosopimus määrittelee ehdot, joita työsopimuksissa ja työsuhteissa tulee noudattaa. Palkka-, työaika- ja lomamääräyksiä sisältävät normaalisitovat työehtosopimukset ovat osapuolten neuvottelukompromisseja, joihin sisältyy lakitasoa merkittävästikin parempia työntekijöiden työehtoja ja toisaalta myös työnantajan tärkeinä pitämiä joustoja. Koska työehtosopimukset ovat erilaisia, niiden soveltamisesta johtuvat kustannukset vaihtelevat.

Työnantaja voi omalla työnantajajärjestövalinnallaan vaikuttaa siihen, mikä työehtosopimus yrityksessä tulee sovellettavaksi. Joillakin toimialoilla eri työehtosopimusten soveltamisalat ovat päällekkäisiä taikka joissain tilanteissa vaihtoehtoisiakin, jolloin työnantajalla on mahdollisuus työehtosopimusvalinnalla merkittävästikin vaikuttaa työpaikalla noudatettaviin työehtoihin ja kustannuksiin. Yrityksen toimialan muuttuessa sovellettava työehtosopimus voi muuttua ja samoin voi tapahtua liikkeen luovutuksessa taikka tilanteessa, jossa työehtosopimus lakkaa kokonaan.

Mahdollinen työehtosopimusvaihdos tulee valmistella huolella. Työnantajaliiton vaihdosvalmisteluun on hyvä varata vähintään puoli vuotta. Lisäksi on huomioitava, että vaikka työnantaja järjestäytyisi uuteen työnantajaliittoon aiemman työehtosopimuksen ehtojen noudattaminen jatkuu sovelletun työehtosopimuskauden loppuun asti.

Työnantajan mahdollisuus päättää sovellettavasta työehtosopimuksesta

Työehtosopimuskentässä tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Yksi suuri muutos on Avainta -työehtosopimuksen lakkaaminen 1.1.2025. Avainta työehtosopimusta sovelletaan yksinomaan kuntien ja kuntayhtymien määräysvallassa olevissa osakeyhtiöissä ja säätiöissä sekä kunnille palveluita tuottavissa yksityisissä yhtiöissä ja muissa yhteisöissä. Avainta työehtosopimuksen sopimusmääräykset soveltuvat työehtosopimuskauden 30.4.2025 loppuun, mutta työnantajan tulee harkita tulevaisuuden järjestäytymistään nyt. Mikä työnantajajärjestö ja työnantajajärjestön neuvottelema työehtosopimus on tarkoituksenmukaisin ja kustannustehokkain? Avainta työehtosopimusta soveltavat työnantajat ovat valintatilanteessa, jossa vaihtoehtoina on liittyä KT yritysjaokseen tai johonkin yksityissektorin työnantajajärjestöön, jolla on tarjolla jo yrityksen toimintaan soveltuva työehtosopimus. Valinnalla työnantaja voi saavuttaa kilpailuetua.

Kun työnantajapäätöksiä tehdään merkityksellisiksi voivat muodostua kustannussäästöt mm. seuraavien työehtojen osalta:

  • Työaika, päivittäinen lepoaika, työaikapankki, työajan äkillisen jouston mahdollisuus, työajan sijoittelu, lisä- ja ylityömääräykset
  • Palkkauksen rakenne, lisä- ja ylityömääräykset, palkkauksen rakenne, ilta- ja yölisät, tulospalkkio, palkan maksaminen
  • Vuosiloman ansainta, vuosiloman antaminen, lomaraha
  • Sairausajan palkka ja palkallisen sairausajan pituus
  • Perhevapaat

 

Me HR Legalilla tarjoamme seuraavia palveluita työehtosopimusvaihtoehtoja harkitseville yrityksille:

  • vaihtoehtoisten työehtosopimusten selvitys
  • työehtosopimusvertailu
  • työehtosopimuksen vaihdoksesta koituvat edut ja mahdolliset haitat sekä apu päätöksentekoon
  • henkilöstön informointi
  • järjestelmävaikutukset, dokumenttien päivitykset ja viestintä.

 

Voimmeko auttaa teitä valinnassa? Varaa maksuton tapaamisaika asiantuntijamme Riikka Patoharjun kalenterista ja katsotaan voimmeko olla avuksi. Meiltä saat selkokielistä ja käytännönläheistä apua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tapaaminen on maksuton eikä sido sinua mihinkään. Tutustu vapaisiin aikoihin ja varaa aika tästä.

Tutustu juridisiin palveluihin

Blogin kirjoittaja

Riikka Patoharju

Senior HR & Legal Consultant

+358 40 483 7116

Varaa aika kalenterista
graphic

Mikä sinua mietityttää? Mistä asiasta haluaisit jutella?

Kerro se meille. Olemme valmiina auttamaan.

graphic