Skip to content
Alasivujen-hero-taso1-blogi

Pysyykö teillä Järvisen "Työn talo" pystyssä vai onko organisaationne anarkian vallassa?

|

3 min lukuaika

Organisaatiopsykologina ja kirjailijana tunnetun Pekka Järvisen jo klassikoksi muodostunut ”Työn talo” kuvaa, mitkä peruspilarit ovat olennaisia toimivalle ja menestyvälle työyhteisölle. Se korostaa, että menestyvän työyhteisön perusta on selkeä organisaation perustehtävä, työntekoa tukeva organisaatio, työntekoa palveleva johtaminen, selkeät töiden järjestelyt, ammatillisuus ja yhteiset pelisäännöt.

Nämä peruspilarit luovat pohjan toimivalle ja menestyvälle työyhteisölle. Työsuhdejuristin näkökulmasta "Työn talo" tarjoaa arvokkaita periaatteita, jotka voivat auttaa varmistamaan, että organisaation toiminta on lainmukaista ja työntekijöiden oikeudet turvataan.

 

jarvisen-talo


1. Selkeä organisaation perustehtävä

Järvinen korostaa, että organisaation olemassaolon tarkoitus ja yhteiset arvot, strategiat sekä tavoitteet tulee olla kristallinkirkkaat. Tämä luo pohjan toimivalle työyhteisölle. Selkeä perustehtävä auttaa varmistamaan, että työntekijöiden tehtävät ja vastuut ovat hyvin määriteltyjä. Tyypillisesti organisaation epäselvyydet, väärät odotukset sekä konfliktit syntyvät siitä, että perustehtävää ei ymmärretä tai sitä ei ole selkeästi määritelty.

2. Työntekoa tukeva organisaatio

Organisaation rakenteen tulee mahdollistaa oikeiden asioiden tekeminen ja kehittyä organisaation perustehtävän mukana. Rakenteelliset ongelmat tulee ratkaista, jotta ne eivät estä yksiköiden välistä toimintaa. Jos rakenteet eivät tue työntekoa, ne ovat esteenä menestykselle. Organisaation rakenteiden tulee tukea työntekijöiden oikeuksia ja hyvinvointia. Työn tulisi virrata luontevasti ja jokaisen tulisi ymmärtää oman työnsä vaikutus muiden töihin.

3. Työntekoa palveleva johtaminen

Työntekoa palveleva johtaminen keskittyy tukemaan työntekijöiden tehokasta ja sujuvaa työntekoa. Se sisältää avoimen viestinnän, jossa johtajat jakavat tietoa ja kuuntelevat työntekijöitään. Työntekijöille annetaan luottamusta ja itsenäisyyttä tehdä päätöksiä omassa työssään. Autonomia on yksi tärkeimmistä tekijöistä työviihtyvyyden ja työkyvyn kannalta. Johtajat antavat säännöllistä ja rakentavaa palautetta työntekijöiden kehityksen tueksi. He myös varmistavat, että työntekijöillä on tarvittavat resurssit ja poistavat esteitä, jotka haittaavat työntekoa. Työntekoa palveleva johtaminen ei pelkää osoittaa arvostustaan.

4. Selkeät töiden järjestelyt

Selkeät töiden järjestelyt ovat tärkeitä, koska ne varmistavat, että jokainen työntekijä tietää tarkalleen, mitä häneltä odotetaan. Tämä lisää työn tehokkuutta ja vähentää epäselvyyksiä, jotka voivat johtaa virheisiin ja konflikteihin.

Riskit epäselvissä töiden järjestelyissä:

  • Tehottomuus ja virheet: Epäselvät vastuut voivat johtaa siihen, että tehtävät jäävät tekemättä tai tehdään väärin, mikä heikentää organisaation tehokkuutta.
  • Konfliktit ja turhautuminen: Kun työntekijät eivät tiedä, mitä heiltä odotetaan, se voi aiheuttaa turhautumista ja konflikteja työpaikalla. Tämä heikentää työilmapiiriä ja voi johtaa korkeaan vaihtuvuuteen.
  • Vastuun välttely: Epäselvät roolit voivat johtaa siihen, että työntekijät välttelevät vastuuta ja syyttelevät toisiaan virheistä. Tämä heikentää tiimityötä ja luottamusta.
  • Heikko suorituskyky: Epäselvät järjestelyt voivat johtaa siihen, että työntekijät eivät pysty suorittamaan tehtäviään parhaalla mahdollisella tavalla, mikä heikentää organisaation kokonaisvaltaista suorituskykyä.

5. Ammatillisuus ja työpaikan peruspilarit

Ammatillinen käyttäytyminen ja työpaikan peruspilarien hyvä kunto ovat toimivan työyhteisön perusta. Tämä tarkoittaa, että työ- ja ihmissuhteet pidetään erillään ja mahdolliset ristiriidat käsitellään ammatillisesti. Ammatillisuuden puute heikentää työyhteisön moraalia ja tehokkuutta. Työyhteisöissä voidaan joskus vaipua epäammattimaiseen käyttäytymiseen, jolloin rajat hyvälle ja vastuulliselle käyttäytymiselle hämärtyvät. Esihenkilöiden tehtävä on varmistaa, että jokainen käyttäytyy töissä asiallisesti ja vastuullisesti. Ammatillinen käyttäytyminen ja työpaikan peruspilarien hyvä kunto auttavat luomaan turvallisen ja oikeudenmukaisen työympäristön, mikä on tärkeää myös juridisesta näkökulmasta, sillä se auttaa ehkäisemään työpaikkakiusaamista ja muita epäasiallisen kohtelun muotoja.

6. Yhteiset pelisäännöt

Yhteiset pelisäännöt ja toimintakulttuuri ovat tärkeitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä sisältää selkeät työnjaot, vastuut ja tehtävät. Ilman yhteisiä pelisääntöjä organisaatiossa vallitsee anarkia. Yhteiset pelisäännöt auttavat varmistamaan, että kaikki työntekijät noudattavat samoja sääntöjä ja käytäntöjä. Se tarjoaa myös esihenkilöille työkalun varmistaa, että tasapuolisen kohtelun vaatimus työpaikalla toteutuu. Työnantajalla on velvollisuus kohdella samassa tai samankaltaisessa tilanteessa olevia henkilöitä tasapuolisesti, ellei siitä ole perusteltua poiketa työntekijän asema ja tehtävä huomioon ottaen. Tämä pitäisi kuitenkin pystyä tarvittaessa perustelemaan avoimesti.

Suosittelen lämpimästi, että esihenkilöasemassa olevat käyttäisivät Järvisen "Työn taloa" tiimipäivässä tiimin kanssa. Harjoituksessa voi kysyä, mitkä pilarit ovat hyvässä kunnossa ja mihin asioihin tiimissä tai organisaatiossa tulisi kiinnittää enemmän huomiota. On tärkeää myös sanoittaa, että kaikissa organisaatioissa ja tiimeissä osa pilareista on joskus vaarassa murentua. Yhteinen keskustelu ja asian pohtiminen vahvistavat tiimin taloa ja valmiuksia ottaa yhdessä puheeksi vaikeita asioita.

 



Jos työyhteisössänne on haasteita vuorovaikutuksessa, käyttäytymisessä tai yhteishengessä, työyhteisövalmennus voi olla oikea paikka selkeyttää työyhteisön periaatteita, pelisääntöjä ja rooleja. Meiltä saat monipuolista tukea työyhteisön tukemiseen valmennusten keinoin.

Tutustu valmennuspalveluihin

 

 

Blogin kirjoittaja

Maria "Maisa" Setälä

show bio

Johtaja: HRD-palvelut, Senior HR & Legal Consultant, Partner

Olen työsuhdejuristi, jonka sydän sykkii palkitsemiselle ja hyvälle johtamiselle. Olen toiminut esihenkilönä, työsuhdepäällikkönä ja HR-vuokrapäällikkönä erilaisissa toimeksiannoissa ja avaan mielelläni kokemuksia niihin liittyen. Uskon, että työelämästä saadaan työelämystä arkisilla teoilla, arvostavalla johtamisella ja tekemällä perusasioita pitkäjänteisesti oikein.

Kohtaan useimmiten asiakkaamme tilanteissa, missä kompleksisiin asioihin tarvitaan selkeyttä ja suuntaa sekä kokemusten tuomaa varmuutta. Monet solmut aukeavat yhdessä sparrailemalla, olisi ilo olla teille avuksi. Voit varata ajan kalenteristani!


Vahvuusalueeni
▪ Palkitseminen
▪ Palkka-avoimuus
▪ Esihenkilötyö

 

+358 40 0949 013

Varaa aika kalenterista
graphic

Mikä sinua mietityttää? Mistä asiasta haluaisit jutella?

Kerro se meille. Olemme valmiina auttamaan.

graphic