Blogi

Kun esihenkilö tuntee lain, hän uskaltaa myös joustaa

Kirjoittanut HR Legal | 7.5.2025

Kaksikymmentä vuotta sitten julkaistu Esihenkilön työsuhdeopas on noussut klassikoksi, joka säilyttää paikkansa esihenkilöiden käsikirjana vuodesta toiseen. Nyt teoksesta on julkaistu kuudes, ajanmukaisesti päivitetty painos.

HR Legal Services Oy:n toimitusjohtaja Nina Meincke on yksi teoksen kirjoittajista – ja tänä päivänä myös alan arvostettu ajatusjohtaja, jolla on jo seuraava kirjaprojekti tekeillä. Mikä tekee tästä kirjasta ajattoman? Ja miksi työoikeuden ymmärrys on tänään tärkeämpää kuin koskaan?

Kysymykset syntyvät arjesta – ja niihin pitää saada vastaus

Esihenkilön työsuhdeopas on kirjoitettu alun perin yhdestä syystä: työelämän käytäntöihin kaivattiin selkeyttä.

– Halusimme tehdä jotain aidosti hyödyllistä johdolle ja esihenkilöille. Sellaista, joka oikeasti auttaa päätöksenteossa, ei vain pyörittele pykäliä, Nina kertoo.

Kirjan perusajatus on yksinkertainen mutta tehokas: kysymys ja vastaus. Kyllä tai ei – ja perustelut perään. Juridiikka ei ole itseisarvo, vaan väline tehdä arjessa järkeviä ja oikeita ratkaisuja.

– Esihenkilö ei voi jäädä jahkailemaan, vaan hänen on tehtävä päätös. Me halusimme tukea siinä. Olimme itsekin silloin töissä työmarkkinajärjestössä neuvomassa asiakasyrityksiä ja tunsimme hyvin yritysten arjen.

Teoksen perusmuoto on osoittautunut vuosien saatossa toimivaksi. Kirjasta on tullut HR-ammattilaisten työpöydän vakiovaruste.

– Olen saanut kuulla, että tämä kirja on monelle käsikirja, jota odotetaan uusintapainoksena aina kun lainsäädäntö muuttuu.

Työelämä muuttuu – esihenkilötyön peruskysymykset pysyvät

Vaikka työelämä on muuttunut, kirjan perusajatukset kantavat. Kuudennessa painoksessa on päivitetty kaikki oleellinen – muun muassa tietosuojan, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja etätyön osalta – mutta esihenkilötyön perusteesit ovat säilyneet.

– Lainsäädäntö on muuttunut paljon, ja oikeuskäytäntö on kehittynyt työntekijämyönteisemmäksi. Mutta esihenkilötyössä peruskysymykset ovat pysyneet pitkälti silti samoina, miten esimerkiksi puuttua alisuoritukseen tai epäasialliseen käytökseen, missä menee työnjohto-oikeuden rajat ja mitä oikeuksia ja velvollisuuksia esihenkilöllä on. Nämä kysymykset eivät katoa, Nina tiivistää.

Nina muistuttaa, että juuri esihenkilön rooli on usein ratkaiseva työhyvinvoinnin ja toimivan arjen kannalta.

– Vaikka HR-prosessit olisi kuinka hienot, se ei auta, jos esihenkilö ei osaa asiaansa. Juridiikan tuntemus on se peruskivi, jonka päälle kaikki rakentuu.

Selkeys luo varmuutta – ja varmuus mahdollistaa inhimillisyyden

Nina puhuu vahvasti selkeyden puolesta. Hän näkee, että lain tuntemus ei ainoastaan suojaa, vaan mahdollistaa joustavan ja inhimillisen johtamisen.

– Kun tuntee lainsäädännön, uskaltaa toimia myös rajamaastossa. Jos ei ole varma omasta osaamisestaan, tekee helposti liian tiukkaa tulkintaa. Juridinen varmuus mahdollistaa inhimillisen jouston.

Hän kannustaa esihenkilöitä tunnistamaan oman roolinsa oikeudet ja velvollisuudet.

– Esihenkilön ei tarvitse olla liian kiltti. On oikeus edellyttää ja vaatia tiettyjä asioita – mutta niin, että tietää, milloin on aika pyytää myös apua.

Ajatusjohtajuus rakentuu käytännön kautta – uusi kirja tulossa

Ninan asiantuntijuus ei rajoitu menneeseen. Hänellä on jo seuraava kirja työn alla. Tällä kertaa aiheena on monimuotoisuuden juridiikka HR-työssä – teema, joka nousee yhä useammin organisaatioiden pöydälle.

– Monimuotoisuudesta puhutaan paljon, mutta juridiikka jää usein ohueksi. Halusimme tuoda esiin sen, että tämä ei ole vain arvo- tai mielipidekysymys. Taustalla on lainsäädäntö, ja se velvoittaa työnantajaa, Nina sanoo.

Tulevassa kirjassa monimuotoisuuteen liittyvät säädökset kootaan yhteen helposti ymmärrettävään ja käytännönläheiseen muotoon. Kirja ilmestyy syksyllä 2025, jolloin palaamme tämän tärkeän aiheen pariin.

 

 

 

Esihenkilön työsuhdeopas (6. uudistettu painos) on suunnattu erityisesti yritysjohdolle ja esihenkilöille, mutta se sopii mainiosti myös työoikeuden opiskeluun ja työntekijöille omien oikeuksien ja velvollisuuksien ymmärtämiseen. Teoksen kirjoittajat ovat Johanna Havula (LEXIA), Nina Meincke (HR Legal Services Oy) ja Minna Vanhala-Harmanen (Perheyritysten liitto).


L
eader-esihenkilövalmennuksessa opit myös esihenkilötyön perustasta, esihenkilön oikeuksista ja velvollisuuksista. Tutustu valmennuskokonaisuuteen ja ilmoittaudu mukaan!