Erilaiset tutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet sen, että vaikutusmahdollisuudet omaan työhön lisäävät motivaatioita ja sitoutumista niin työhön kuin erilaisiin muutoksiinkin. Lisäksi osallistava johtaminen lisää mahdollisuuksia hyödyntää kaikkien organisaation jäsenten osaamista ja ajattelua, jolloin uudet ideat ja erilaiset näkökulmat buustaavat organisaatioiden uudistumiskykyä eteenpäin.
Osallisuuden kokemus sekä kyky ja halu ottaa vastuuta, vaikuttavat työntekijöiden ”omistajuuden kokemukseen” kasvattaen sisäisen yrittäjyyden asennetta. Myös päätöksenteon vieminen lähemmäksi sinne, missä työ tehdään, lisää organisaation ketteryyttä ja usein sitä kautta myös kilpailukykyä.
Miten lisätä työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia ja osallisuuden kokemusta organisaatioiden arjessa? Miten työntekijöiden osallistaminen kehittämiseen ja päätöksentekoon haastaa perinteistä johtamismallia ja miten osallisuutta voisi askel askeleelta lisätä? Missä kulkee raja itseohjautuvuudelle? Emme saa kuitenkaan sekoittaa osallisuutta ja työnantajan työnjohto-oikeutta.
Jokainen organisaatio on oma kokonaisuutensa omine kulttuureineen, arvoineen, strategioineen, toimintatapoineen sekä henkilöstöineen. Mitään yhtä tietä ”onneen” ei luonnollisestikaan ole. Kun olemme tunnistaneet tarpeen lisätä osallisuutta, tulee meidän ymmärtää mitä se meidän organisaatiossa voisi tarkoittaa ihan käytännön tasolla.
Meidän tulee ymmärtää, että kyseessä on aina muutos. Riippuen organisaation nykytilanteesta, voi muutos osallistaviin toimintatapoihin ja johtamisjärjestelmään olla joko pieni tai äärimmäisen suuri. Jos nykyinen kulttuuri on lähtökohtaisesti vielä melko perinteinen ja organisaatiossa ollaan totuttu siihen, että työntekijöille kerrotaan mitä ollaan päätetty ja miten toimitaan, niin muutos osallistavampaan kulttuurin voi olla melkoinen kulttuurishokki.
Pahimmillaan se, että yritetään saada työntekijät ottamaan itse vastuuta kehittämisestä ja tekemään työhönsä liittyviä päätöksiä, voi johtaa turvattomuuden tunteeseen ja vastustukseen. Vaatiihan itseohjautuvampi toimintatapa työntekijöiltä enemmän kuin se, että joku muu kertoo miten ja mitä tehdään.
Kulttuurimuutos vie aina aikaa ja sitä voidaan alkaa rakentamaan myös pienin askelin tai kokeiluin. Onnistuneet toimintamallit voidaan ottaa laajemmin käyttöön, kun niitä on ensin kokeiltu pienemmässä mittakaavassa.
Tässä ajatuksiani siitä, minkälaisia askeleita tällainen muutos tyypillisesti vaatii.
2. Yhteinen ymmärrys tavoitteesta ja sen tekeminen näkyväksi kaikille
3. Johdon ja esihenkilöiden osaamisen varmistaminen
4. Selkeät roolit, vastuut ja rakenteet
5. Kohtaamispisteiden varmistaminen ja hyödyntäminen
6. Psykologisesti turvallisen kulttuurin vahvistaminen
7. Vahvan palautekulttuurin rakentaminen
8. Vastuunoton ja itsensä johtamisen taitojen kasvattaminen
Tuemme organisaatiotanne kehittämällä valmentavaa johtamiskulttuuria, yhdessä sovittuja johtamisperiaatteita sekä toimivia rakenteita. Valmennamme johtoryhmää, esihenkilöitä ja työyhteisöä. Hyödynnämme työssämme esimerkiksi 360-palautetta, jonka avulla johtamisen nykytila saadaan näkyväksi ja kehityskohteet konkretisoituvat.
Löydä kanssamme johtamisen inhimillinen puoli ja tutustu, miten johtamisen kehittäminen voi parantaa sekä työyhteisöä että liiketoiminnan tuloksia.